Pukul Sapu Lidi en eindelijk naar het ziekenhuis! - Reisverslag uit Ambon, Indonesië van charlottekreuger - WaarBenJij.nu Pukul Sapu Lidi en eindelijk naar het ziekenhuis! - Reisverslag uit Ambon, Indonesië van charlottekreuger - WaarBenJij.nu

Pukul Sapu Lidi en eindelijk naar het ziekenhuis!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg

04 Oktober 2009 | Indonesië, Ambon

Vorige week een paar vrije dagen gehad vanwege Idul Fitri, ben toen naar mijn familie in Naku gegaan. Lekker rustig aan, bij familie op bezoek enzo. Een oma van mij woont niet in het centrale deel van Naku maar een stuk lopen door de bush bush, is elke keer weer super leuk want daar is de natuur echt nog gewoon de natuur, heel weinig huizen, een smal paadje waar je op sommige plekken niet meer kunt lopen als het regent.. Er loopt ook altijd iemand mee, het pad is best smal en aan de zijkanten gaat het gelijk steil naar beneden. Al zegt dat meelopen niet veel want er loop áltijd iemand met me mee.. waar naartoe dan ook :p. Toen ik naar huis ging kreeg ik avocado´s mee en een ananas, zo vers geplukt naast het huis, heerlijk!

Na een paar dagen Naku weer terug naar de stad, nouja stad. Ik woon niet echt in het centrum maar in de heuvels boven de stad dus dat is wel leuk, ook hier fruit en groente bij het huis, kippen..
Heb wel een relaxt weekje achter de rug, eerst wezen zwemmen met een vriendin bij Natsepa, daarna 2 halve dagen gewerkt en het weekend weer naar het strand geweest. Met familie naar Latuhalat gegaan. Daar is een erg mooie baai, dus weer gezwommen, pisang goreng en rujak (mix van allerlei soorten vers fruit met een pittige saus erover, erg lekker en verkopen ze bijna overal) gegeten. En zondag zijn we naar Morela gegaan, een moslimdorp op het andere deel van het eiland, een flink eind rijden. Daar hebben ze een traditie om een week na Idul Fitri elkaar te slaan met een sapu lidi. Dat is een soort bezem gemaakt van, ehm ja van de stengels van een soort harde grasachtige plant, welke plant moet ik nog eens vragen, geen idee! Heel Ambon was er volgens mij om te kijken want was super druk! Ik vond het best indrukwekkend. Er werd op tifa’s geslagen en een flink aantal mannen (die nog vrolijk keken toen) gingen in twee rijen staan, één man gaf begin signaal en de ene rij begon de andere te slaan met een of twee stengels. En echt met volle uithalen, je hoorde de slagen hard neerkomen, en al snel zag je rode strepen in hun huid, en daarna bloed.. En zo wisselde ze elkaar af. Ik ben er nog niet achter waarom ze het doen, ik heb wel gevraagd wat de reden of betekenis is maar iedereen zegt alleen dat het traditie is.. Het schijnt dat de mensen in het dorp een bijzondere olie hebben die ze op de wonden smeren, en dan zouden ze in no time weer helemaal genezen zijn. Ik hoop dat het echt waar is want het lijkt me erg pijnlijk.
Maandag begonnen op de ruangan umum, polikliniek. Heb meegeholpen met het verpleegkundige werk daar. Wat inhoud: recepten van de dokter overschrijven, verzekeringsgegevens van patiënten noteren en veel, heel veel brieven stempelen! Was een lange, saaie dag. Snel weer terug naar de eerste hulp! Ze snapten alleen niet dat ik terug wilde.. dat brieven stempelen nou niet bepaald leerzaam is. En de mensen die daar de administratieve dingen doen hebben een verpleegkundige opleiding! Wel geen hbo niveau, maar hoezo zonde van de opleiding die ze gehad hebben?!!

Hoor net dat ik maandag in het ziekenhuis begin!! :D :D Heb ik super zin in! Vandaag ook mijn ziekenhuisuniform opgehaald bij de kleermaker, is een keurig, zeer getailleerd wit pakje geworden :P. Heel anders dan de vormeloze, oncharmante, maar wel erg comfortabele pakken van ziekenhuis Walcheren.

Groetjes van Charlotte

p.s. 1. Ik heb van de week voor het eerst in het wild een slang gezien! Een aantal meters van het huis. Niet heel groot gelukkig, een kleine meter denk ik, lichtbruin van kleur.. Vond het niet eng maar ’s nachts ga ik liever niet meer naar de mandiekamer. Als ratten binnen kunnen komen dan slangen toch ook….?
p.s.2. Gister zat ik in het internetcafé, loopt er ineens een geit voorbij over de stoep! Ik moest er om lachen, er lopen veel mensen voorbij, en dan hup ineens een geit :P. Maar verder keek niemand ervan op, blijkbaar normaal hier.

• 04 Oktober 2009 - 05:29

Boet en Irmie,
    ja dat zie ik zeker zitten! Super leuk idee!
    Ik kijk uit naar jullie komst hoor!
    Liefs vanuit Ambon!

• 05 Oktober 2009 - 07:53

Rosalie :

hey charlotte, echt leuk om je verhaal te lezen! echt die foto van zonsondergang is echt super mooi! wat ik echt grappig vind is het verschil tussen daar en europa haha

• 05 Oktober 2009 - 09:22

Judith:

hey charlotte,

ik vind het echt supergaaf om je verhalen te lezen lijkt me heel mooi daar en dan al dat fruit in de tuin... ben heel benieuwd hoe het in het ziekenhuis zal zijn vastheel anders dan hier.
    ik wens je echt superveel plezier en succes de komende tijd!

vele liefs

• 11 Oktober 2009 - 14:39

Jorella:

leuk stukje!
    het klinkt allemaal zo mooi en indrukwekkend.
    en super dat je in het ziekenhuis mag beginnen. hoe gaat dat nu?
    ik zal je snel mailen!
    X

• 14 Oktober 2009 - 17:24

Cindy :

Heey Charlotte,

Wat leuk om jouw verhalen zo te lezen! Heb je nog veel aan de lessen bahasa van oom Bob ;-) Ik heb mijn stage uiteindelijk ook gelopen in het RSU Haulussy, op de spoed en op de poli anak-anak. Ik heb daar contact gehad met... ( o jee, ik ben z'n naam alweer vergeten) Een verpleegkundige die zijn opleiding in NL heeft gedaan. Dat was voor in het ziekenhuis wel handig.
    En je hebt Frieds dan zeker ook gezien in Kilang? Doe hem nog maar de groetjes van mij.

Heel veel plezier nog daar!
    X

• 22 Oktober 2009 - 19:16

Leon Wentzel:

hallo charlotte,
    leuk dat je een website ervan bijhoudt.
    Ik zie je vader nog wel eens in de Drukkerij, (met Boet natuurlijk).
    Nog veel succes en nog sterkte met je verblijfsvergunning te verlengen.

gr Leon

• 29 Oktober 2009 - 19:56

Gabrielle:

Hoi Charlotte,
    Vet mooie foto's! Leuk wat je allemaal meemaakt. 2 weken geleden ben ik naar het binnenland geweest. Ik heb een drukke stage week achter de rug. Volgende week sta ik een week op de OK. Heb er zin in :) Veel succes met je opdrachten en veel genietse!!