berichtje uit ambon
Door: webmaster
17 September 2009 | Indonesië, Ambon
Heey allemaal,
Ondertussen alweer van alles gebeurd. Stagelopen in Kilang was gewoon niet te doen, veel te weinig patiënten en als die dan bijna allemaal griep hebben is het ook niet echt leerzaam!
Dus 3 weken geleden ben ik verhuisd van naku terug naar de familie in Talaga Raja. In de buurt van Naku is helaas geen andere drukke Puskesmas dus ik moest wel richting stad.
Ben begonnen in Puskesmas Kusu Kusu, erg dichtbij huis dus lekker makkelijk. De eerste dag was lekker druk dus ik had erg zin in deze stageplaats, helaas was het zo druk omdat het maandag was, de andere dagen weer veel wachten op patiënten, al was het gelukkig toch nog stukken drukker dan Kilang. In het weekend bij Suli naar het strand geweest en voor het eerst gezwommen hier. Lekker warm en helder water, moet alleen nog wennen aan het feit dat iedereen hier met kleren aan de zee in gaat! Mijn bikini heb ik dus ook maar in mn koffer gelaten :P Iedereen kijkt toch al genoeg naar me met kleren aan, je merkt wel dat hier nog maar heel weinig toeristen/buitenlanders komen, ze vinden je heel speciaal enkel omdat je uit Nederland komt. Probeer er wel niet al te toeristisch uit te zien, heb ook al wat kleren hier gekocht, maar ben toch een stuk groter dan de meeste hier en zie er blijkbaar toch wel erg europees uit want iedereen ziet gelijk dat je niet van hier bent. Na het zwemmen Kelapa muda gedronken, is jonge kokosnoot waar nog heel veel sap in zit. Gat in de schil maken, rietje erin en drinken maar ;) Elke keer als ik dat drink krijg ik zo’n ‘ik zit op een tropisch eiland gevoel’, heerlijk!
Afgelopen maandag ben ik begonnen in een Puskesmas is de stad, groter en drukker! Heb tot nu toe meegelopen bij de eerste hulp. Vooral veel wondzorg. Mensen met abcessen, wonden door vallen, en (glas) splinters of spijkers in hun voet. Verpleegkundigen mogen hier ook hechten en elke dag is er ook wel iemand die gehecht moet worden. Vandaag was er een meisje van 5 met een wond vlak boven haar oog en ze wilde dat ik die ging hechten, terwijl ik verteld had dat ik dat niet geleerd heb. Nou dacht het niet, ga niet oefenen op dat kind en maar hopen dat ik het goed doe! Zou hier ook twee weken stagelopen, maar volgende week is het Idul Fitri en daarom een week vakantie. Maar één week is wel heel kort dus moet nog even overleggen of ik niet langer kan blijven. Vandaag geluncht vlakbij de Puskesmas met collega’s. Ik blijf me verbazen over de prijzen, een bord witte rijste met vis, groente, sambal goreng tempeh, iets van rundvlees en een flesje water kostte iets van 2,50 euro. Was niet heel bijzonder maar smaakte oke. Trouwens toen papa en mama er nog waren hebben we enorm lekker gegeten met 5 personen voor nog geen 13 euro!
Dinsdag naar de immigratiedienst geweest voor visum verlegen, had niet de juiste brief blijkbaar dus naar PemKot (gemeente). Dr. Nona, die voor de juiste brief kon zorgen had een meeting dus de volgende ochtend terug komen, dan zou de brief geregeld zijn. Wij de volgende ochtend netjes op tijd bij PemKot, brief nog niet klaar.. geef je telefoonnummer maar dan bellen we je wel. Ehm ja is goed maar vrijdag verloopt mijn visum en vrijdag zijn alle kantoren dicht (al vanwege idul fitri).. ik had van de studenten die vorig jaar hier geweest zijn al gehoord dat het altijd op het laatste moment geregeld wordt. Morgen, één dag voor mijn visum verloop wordt het verlengd. Nouja maakt eigenlijk ook niet uit, als het maar voor vrijdag is en dat is het ;).
Mijn internetmodem doet het niet meer en in hotel mutiara ligt de verbinding ook plat helaas. Ga nu naar Gorilla’s, een internetcafé met erg goede verbinding en super goedkoop! 10.000 Rp voor 2 uur (is nog geen euro). Alleen zit je wel buiten op een terras direct aan de weg. Veel lawaai van auto’s en brommers en uitlaatgassen, maar het is wel leuk opzich zo buiten zitten. Omdat het nu puasa is (ramadan), eten en drinken de christenen uit solidariteit niet op straat in moslimgebied, Gorilla’s ligt in moslimgebied dus ik kan ook niks drinken, maar is ook niet het ergste, je zit niet in de zon ofzo. Het wordt hier langzamerhand ook steeds warmer, nog wel afgewisseld met (relatief) koelere dagen met veel regen. Raar idee dat het straks winter wordt in Nederland en hier alleen maar warmer…raar maar wel fijn ;).
Groetjes Charlotte
Groetjes Charlotte
17 September 2009 - 10:02
Sellie:
hoi otta, ik heb heel snel je reisverslagen gelezen,klinkt en ziet er goed uit, doe de fam de groeten van mij, en ik schrijf je snel weer, lfs tante tjippie -
22 September 2009 - 20:59
Joanne:
he charlotte,
Leuk om je verhalen te lezen! Ben wel jaloers op je hoor, al die ervaring en dan ook nog is warm weer op komst:) Ik zie nu al op tegen de dagen dat ik in het donker naar mn stage moet.
Ben benieuwd naar de rest van je avonturen!
Heel veel plezier daar,
X joanne -
24 September 2009 - 19:01
Gabrielle:
Heej Charlotte, Leuk om weer wat van je te lezen. Ik kan me wel iets voorstellen van die toestanden waar patienten mee binnen komen. Het is nu gelukkig drukker op de afdeling. Ik mag steeds opnames doen en ze werken hier ook me Gordon. Meteen na de anamnese moeten we zelf een vpk diagnose en interventies beschrijven! pff.. was net blij dat die opdracht er niet meer bij zat, maar hier moet je het elke dag doen!!:p -
02 Oktober 2009 - 16:12
Jen:
Hai Charlotte,
Geweldig om je verhalen te lezen. Je hebt het super naar je zin, dat kun je wel merken uit je verhalen. En wat maak je gave dingen mee, de takenverdeling is daar wel heel anders dan in Nederland. En ben je al begonnen met hechten?
Kijk uit naar je volgende reisverslag!
Have fun!
Liefs xxx Jen